زویکا هایموویچ، فرمانده سابق پدافند هوایی اسرائیل در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال درباره آینده درگیری‌های جمهوری اسلامی و اسرائیل هشدار داد و اعلام کرد گرچه احتمال توقف حملات متقابل در نهایت وجود دارد اما این چرخه خشونت می‌تواند ماه‌ها و حتی سال‌ها ادامه یابد.

این سرتیپ بازنشسته اسرائیل که بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ فرماندهی پدافند هوایی این کشور را بر عهده داشته، با استناد به تجربیات نظامی خود و بررسی تاریخچه درگیری‌های دو کشور، تصویری نگران‌کننده از آینده ترسیم کرد و گفت: «یک چیز کاملا مشخص است؛ دور بعدی درگیری‌ها با موشک‌های بیشتر و پیچیدگی بالاتری همراه خواهد‌ بود.»

این فرمانده ارشد نظامی با اشاره به روند صعودی حملات موشکی هشدار داد: «شدت درگیری‌ها مدام در حال افزایش است و هیچ نشانه‌ای از کاهش تنش دیده نمی‌شود.»

هایموویچ با اشاره به آمار حملات اخیر گفت: «در حمله ۱۴ آوریل (۲۶ فرودین)، جمهوری اسلامی ۱۱۰ موشک بالستیک شلیک کرد اما در حمله اول اکتبر (۱۰ مهر)، این تعداد به حدود ۲۰۰ موشک یعنی تقریبا دو برابر افزایش یافت.»

این ژنرال بازنشسته که در سال ۲۰۱۸ فرماندهی رزمایش مشترک جونیپر کبرا بین نیروهای اسرائیلی و آمریکایی را بر عهده داشت، از این الگوی تصاعدی به عنوان «فرمولی مشخص» در استراتژی نظامی دو طرف یاد کرد.

جونیپر کبرا رزمایش مشترک دو سالانه ارتش‌های اسرائیل و آمریکا است که سال ۲۰۱۸ بر دفاع در برابر حمله احتمالی جمهوری اسلامی متمرکز بود.

پاتریک کلاوسون، تحلیلگر ارشد موسسه واشینگتن، در گفت‌وگویی با ایران‌اینترنشنال، تحلیل تازه‌ای از استراتژی نظامی ایران و اسرائیل ارائه کرد.

به گفته این کارشناس مسائل خاورمیانه، گرچه هیچ یک از طرفین به دنبال جنگ تمام‌عیار نیستند اما هر دو کشور مصمم‌اند با نمایش قدرت نظامی، توان بازدارندگی خود را به رخ طرف مقابل بکشند.

در همین راستا، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانی ۱۲ آبان با لحنی هشدارآمیز اعلام کرد: «دشمنان، چه رژیم صهیونیستی و چه ایالات متحده آمریکا، به طور قطع پاسخ کوبنده‌ای به آنچه با ایران و ملت ایران و جبهه مقاومت می‌کنند، دریافت خواهند‌ کرد.»

هایموویچ در بخش دیگری از این گفت‌وگو، با وجود پیش‌بینی تشدید درگیری‌ها، چشم‌اندازی از پایان احتمالی این بحران ارائه کرد.

او با اشاره به پیچیدگی‌های موجود تصریح کرد: «این چرخه خشونت سرانجام در نقطه‌ای متوقف خواهد‌شد اما پرسش اصلی این است که چه عاملی می‌تواند یکی از طرفین را وادار به عقب‌نشینی کند.»

هایموویچ با اشاره به راه‌های احتمالی برون‌رفت از بحران، گفت فشارهای بین‌المللی می‌تواند یکی از عوامل موثر در توقف درگیری‌ها باشد.

این فرمانده سابق پدافند هوایی اسرائیل، با اشاره به تاثیر تحولات سیاسی آمریکا بر منطقه گفت: «دوره انتقال قدرت به دونالد ترامپ در دو ماه آینده، مقطعی بسیار حساس برای هر دو کشور خواهد‌ بود.»

هایموویچ افزود: «در این برهه زمانی، احتمال اتخاذ تصمیمات مهم از سوی طرفین بسیار کم است. این دوره برای یک طرف فوق‌العاده حساس و برای طرف دیگر زمانی پرمخاطره برای تصمیم‌گیری خواهد‌ بود.»

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، یک‌شنبه ۲۰ آبان اعلام کرد در روزهای اخیر سه بار با ترامپ، رییس‌جمهوری منتخب آمریکا، گفت‌وگوی تلفنی داشته است.

نخست‌وزیر اسرائیل در این باره تاکید کرد که او و ترامپ دیدگاه مشترکی درباره ایران دارند و خطر تهدیدهای ایران را به یک اندازه جدی می‌گیرند.

تحلیلگران معتقدند علاوه بر آمریکا، سایر بازیگران منطقه‌ای نیز می‌توانند بر روند و شدت درگیری‌های مستقیم میان ایران و اسرائیل تاثیرگذار باشند.

در همین راستا، رهبران کشورهای عربی و اسلامی، دوشنبه ۲۱ آبان در نشستی در ریاض گرد هم آمدند تا درباره بحران‌های غزه و لبنان و نقش تهران و موضع دولت ترامپ گفت‌وگو کنند.

این نشست در شرایطی برگزار شد که عربستان سعودی پیش از حملات هفتم اکتبر در آستانه عادی‌سازی روابط با اسرائیل قرار داشت اما جنگ در غزه و درگیری‌های لبنان، این روند را متوقف کرد و در مقابل، روابط ریاض و تهران رو به بهبود گذاشت.

در این نشست، ریاض از جامعه جهانی خواست اسرائیل را وادار کند حاکمیت ایران را محترم بشمارد و از حمله به خاک این کشور خودداری کند.

هایموویچ در ادامه این گفت‌وگو با اشاره به درگیری‌های چند‌جانبه اسرائیل که بیش از یک سال است ادامه دارد، هشدار داد: «هر چه این وضعیت طولانی‌تر شود، پیچیدگی‌ها بیشتر و امکان تنش‌زدایی دشوارتر می‌شود.»

این فرمانده سابق نیروی هوایی اسرائیل با تاکید بر نقش محوری ایران در منطقه گفت: «تمام مسیرها به جمهوری اسلامی ختم می‌شود. در غیر این صورت، اسرائیل چه دلیلی برای درگیری با حوثی‌های یمن یا شبه‌نظامیان عراق دارد؟»

او در تشریح استراتژی منطقه‌ای ایران افزود: «هدف اعلام شده ایران برای نابودی اسرائیل از طریق نفوذ در سوریه و عراق و ایجاد نیروهای نیابتی در مرزهای اسرائیل دنبال می‌شود.»

این ژنرال بازنشسته تاکید کرد گرچه رویارویی مستقیم میان دو کشور در درازمدت ادامه نخواهد‌ یافت اما احتمال دارد اسرائیل از سایر جبهه‌های نبرد برای تمرکز بر تهران و برنامه هسته‌ای آن استفاده کند.

یسرائیل کاتز، وزیر دفاع جدید اسرائیل، در پی حملات هوایی ماه گذشته این کشور به سامانه‌های پدافند هوایی جمهوری اسلامی، در اظهاراتی بی‌سابقه درباره آسیب‌پذیری تاسیسات هسته‌ای ایران سخن گفت.

به گزارش ایران‌اینترنشنال، کاتز با اشاره به توان نظامی اسرائیل تاکید کرد: «ایران امروز بیش از هر زمان دیگری در برابر حمله به تاسیسات هسته‌ای خود آسیب‌پذیر است و این فرصتی برای دست‌یابی به مهم‌ترین هدف ما یعنی خنثی‌سازی تهدید نابود کردن اسرائیل است.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
خبرها
هت‌تریک با مزدک میرزایی

شنیداری

پادکست‌ها