پرسش سازمان ملل از دیوان بین‌المللی دادگستری درباره تعهدات بشردوستانه اسرائیل

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۹/۲۹

به گزارش رویترز، مجمع عمومی سازمان ملل روز پنجشنبه رای داد، دبیرکل این سازمان از دیوان بین‌المللی دادگستری بخواهد نظر مشورتی خود را در مورد تعهداتی که اسرائیل برای تسهیل کمک‌رسانی‌ کشورها و نهادهای بین‌المللی از جمله سازمان ملل به فلسطینی‌ها برعهده دارد، اعلام کند.

این قطعنامه که پیش‌نویس آن را نروژ ارائه داده بود، با رای موافق ۱۳۷ کشور از مجموع ۱۹۳ عضو مجمع عمومی سازمان ملل تصویب رسید.

اسرائیل، ایالات متحده و ۱۰ کشور دیگر به این قطعنامه رای منفی دادند و ۲۲ کشور نیز رای ممتنع دادند.

این قطعنامه در واکنش به تصمیم اسرائیل برای ممنوع کردن فعالیت آنروا، آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای پناهجویان فلسطینی، در خاک خود و همچنین دیگر موانعی صورت گرفت که در یک سال گذشته آژانس‌های سازمان ملل در کار امدادرسانی به غزه با آن روبه‌رو بودند.

آرا و نظرات مشورتی‌ دیوان بین‌المللی دادگستری که به عنوان عالی‌ترین دادگاه سازمان ملل شناخته می‌شود، واجد وزن حقوقی و سیاسی است، هرچند الزام‌آور نیستند و این دادگاه مستقر در لاهه، ابزار اجرایی برای تحمیل نظرات خود ندارد.

قطعنامه‌ای که روز پنجشنبه تصویب شد همچنین «نگرانی شدید خود را نسبت به وضعیت وخیم انسانی در قلمرو اشغالی فلسطین» ابراز کرد و «از اسرائیل می‌خواهد به تعهدات خود پایبند باشد و مانع از حق فلسطینی‌ها برای اعمال حق تعیین سرنوشتشان نشود.»

سازمان ملل، بر اساس قطعنامه‌های شورای امنیت و حقوق‌ بین‌الملل، غزه و کرانه باختری را قلمرو اشغالی اسرائیل می‌داند.

حقوق بین‌المللی بشردوستانه هم یک قدرت اشغالگر را موظف می‌کند که با برنامه‌های امدادرسانی برای افراد نیازمند موافقت کرده و «با تمامی امکانات در دسترس» آن را تسهیل نماید، و اطمینان حاصل کند که غذا، مراقبت‌های پزشکی، بهداشت و استانداردهای بهداشت عمومی در مناطق اشغالی ارائه می‌شوند.

قانون جدید اسرائیل به طور مستقیم فعالیت آنروا در کرانه باختری و غزه را ممنوع نمی‌کند، اما توان آنروا برای کار کردن در این مناطق را به شدت محدود خواهد ساخت.

مقامات ارشد سازمان ملل و شورای امنیت بارها تائید کرده‌اند که آنروا ستون فقرات واکنش امدادی در غزه است.

پیشنهاد اسرائیل برای جایگزینی آنروا

دنی دنون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، در نامه‌ای که روز چهارشنبه به شورای امنیت ۱۵ عضوی این سازمان ارسال کرد، گفت: «جایگزین کردن آنروا با طرح‌های امدادی که بتوانند به اندازه کافی کمک‌های ضروری را به غیرنظامیان فلسطینی برسانند، اصلا غیرممکن نیست.»

دنون در نامه‌ای که رویترز آن را مشاهده کرده است، نوشت: «اسرائیل مایل و آماده است (و در حال حاضر نیز بی‌وقفه تلاش می‌کند) تا ارسال کمک‌های بشردوستانه به غیرنظامیان در غزه را تسهیل کند و اطمینان یابد این خدمات ضروری پایه‌ای بدون مانع ارائه می‌شوند، به گونه‌ای که امنیت اسرائیل را تضعیف نکند.»

سازمان ملل از زمانی که جنگ میان حماس و اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، از موانع امدادرسانی در غزه شکایت دارد.

مقامات سازمان ملل، اسرائیل و بی‌قانونی حاکم بر نوار غزه را مقصر موانع ورود کمک‌ها و توزیع آن میان فلسطینی‌ها در سراسر منطقه جنگی می‌داند.

یک کمیته متشکل از کارشناسان امنیت غذایی جهانی هم ماه گذشته هشدار داد که «احتمال قوی وجود دارد که قحطی در مناطق شمالی غزه قریب‌الوقوع باشد.»

اسرائیل در واکنش به این انتقادها اعلام کرده مشکل غزه کمبود کمک نیست، چرا که بیش از یک میلیون تن کمک در سال گذشته به نوار غزه تحویل داده شده است.

به گفته مقامات اسرائیلی، حماس این کمک‌ها را به نفع خود مصادره می‌کند و نمی‌گذارد به دست مردم برسد، در مقابل حماس این اتهامات را رد کرده و اسرائیل را مقصر کمبودها می‌داند.

رابطه اسرائیل با آنروا سال‌هاست پرتنش است، اما سال گذشته این تنش بالا گرفت و بیش از پیش تخریب شده است.

اسرائیل می‌گوید برخی از کارکنان آنروا در حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ شرکت داشته‌اند. سازمان ملل در واکنش به این موضوع، اعلام کرده ۹ تن از کارکنان خود را که احتمالا در این حمله دخیل بوده‌اند، اخراج کرده است.

در همین حال، تائید شده است که یک فرمانده حماس در لبنان، که با حمله هوایی اسرائیل کشته شد، پیشتر در آنروا کار کرده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

حرف آخر با پوریا زراعتی
جهان‌نما
خبرها
گفت‌وگوی ویژه

شنیداری

پادکست‌ها